onsdag 13 maj 2015

Dockan Dusty före dockan Lammily

Igår på TV4 nyheterna så pratade man om den nya dockan Lammily med mer naturligt utseende som ska konkurrera med Barbie och liknande mannekängdockor. Skriverierna kring dockan menar att äntligen konkurrerar en docka med mer naturligt utseende ut de stereotypa så kallade mannekängdockorna. 

Den mer naturliga Lammily dockan är väldigt söt, men det är inte första gången den här tanken genomförs. 

Redan när jag var barn på 70-80-talet gjordes en storsatsning med dockan Dusty från tillverkaren Kenner (som även gjorde Star Wars-dockorna på 70-80-talet). Dusty kom 1974 och var en docka med naturliga proportioner och som dessutom marknadsfördes som en sportig aktiv tjej med massor av sportiga tillbehör för att kunna simma, spela tennis, volleyboll, golf mm. Den första modellen av dockorna hade en knapp på ryggen som man tryckte på för att hon skulle svänga med armarna som i tennis eller golf. Händerna var gjorda för att kunna hålla i redskapen. Hon hade böjbara knän och armbågsleder. Nästa modell av Dusty som kom hade stela handleder.

Dusty var blond, med fräknar och ett brett leende med smilgropar i kinderna. Hon fick en mörk kompis också som hette Skye. De båda tjejerna hade förstås en hel garderob med massor av olika klädesplagg också. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar